You are here
Home > Geen categorie > 30% minder schoenwinkels in 7 jaar

30% minder schoenwinkels in 7 jaar

In een artikel van het Eindhovens dagblad (ED) lezen we dat er de afgelopen 7 jaar 1000 schoenwinkels zijn verdwenen in Nederland. Waar er in 2012 nog 3470 schoenwinkels waren in Nederland is dat aantal in 2019 gekrompen tot 2450. Het gaat niet enkel over particulieren winkels maar ook om (ooit) grote keten zoals Dolcis, De Schoenenreus, Manfield.

Lage marges, strakke concurrentie van grote ketens als H&M, Zara ea en online bestellingen doen winkels de das om of nopen hen om in beperkte vorm verder te doen. Ook de opvolging is een probleem. Minder jonge ondernemers staan te springen om een winkel te beginnen

Er is geen reden om aan te nemen dat dit verhaal ook niet geldt voor België. De leegstand van winkelpanden is al opgelopen tot 11% (tegenover 5% in 2009).

Toch is er volgens ons hoop.

  1. Schoenen slijten en mensen zullen per jaar minstens 1 of 2 paar nodig hebben.
  2. Het internet is er en gaat niet meer weg. Het is dan een kwestie om het te meesteren en die zaken te leren die voordeel kunnen bieden voor uw zaak. In Opensource vind je veel gratis oplossingen voor het managen en promoten van een winkel. Stock, Kassa, Mailings, Facturatie,… voor al deze facetten vind je gratis opensource oplossingen. Als marges lager worden en concurrentie heviger, moet de focus liggen op je kosten.
  3. Advies over schoenen is goud waard en goede schoenen zijn belangrijk. Daarom zullen er steeds mensen blijven komen naar de winkel als ze iets hebben aan het advies. Zorg dus dat je kennis hebt over uw product en weet wat het verschil is tussen een schoen van 39 euro en eentje van 250 euro.

bronnen

https://www.ed.nl/economie/duizend-winkels-dicht-is-het-te-laat-voor-de-schoenenzaak~a80c6e95/

https://www.gratissoftware.nu/gratis-zakelijke-software.php

Top